Search here...
0
TOP

Za autore e-knjiga sa tematikom veganskog životnog stila, saveta za prelazak na biljnu ishranu, za autore veganskih recepata, otvorena sam za saradnju 🙂

Ako želite da objavite svoju e-knjigu, stojim vam na raspolaganju – objavljivanje knjige je besplatno, a samo .pdf izdanje biće plasirano čitaocima na takav način da bude licencirano na ime kupca i zaštićeno na svakoj stranici. Ali idemo redom 🙂

  • Ko može da objavi svoju e-knjigu na portalu oliverarosic.com?   Svi autori koji smatraju da se uklapaju u koncept tematike; Do sada, osim e-knjiga koje je napisala i priredila Olivera Rosić, na sajtu se nalaze i veganski kuvari autorki Lily Bogdanovski (Ljiljane Čolović) Marine Grubić kao i e-izdanja Mirjane Ranković (IG profil Superveganka i Moćveganskeishrane). Za autore drugačijih E-knjiga, objavljivanje je moguće na portalu www.e-books.rs po dogovoru.
  • Kako spremiti svoju E-knjigu za objavljivanje?    Portal koristi poseban softverski dodatak za licenciranje .pdf , .txt, kao i .epub  formata; Ipak, najpopularniji format za e-knjige upravo je .pdf. Najbolje bi bilo, da nakon što napišete svoju E-knjigu, sredite fotografije i sadržaj, samostalno ili uz pomoć dizajnera, “spakujete” sve u jedan .pdf dokument; Kako će vaša E-knjiga izgledati, zavisi od vaših želja – preporuka je, da je pripremite što kvalitetnije, uz atraktivnu naslovnu stanicu. E-knjige se na internetu objavljuju u niskoj rezulociji od 72 px/inch, ali nije greška ni ako je rezolucija veća, svakako će biti urađeno optimizovanje i smanjivanje .pdf dokumenta tako da bude pogodan za objavljivanje na internetu. Uskoro ćemo imati i mogućnost za dopunsku uslugu – štampanje na zahtev, tkzv. “print on demand” koje se radi po porudžbini za one čitaoce koji ipak žele papirnatu knjigu, tako da mogu poručiti i papirnato – digitalno printano, u boji izdanje i platiti avansno štampanje na zahtev.
  • Kako da zaštitim svoja autorska prava?    Kao autor, čim napišete svoju knjigu, vaša autorska prava na to delo su zagarantovana po Zakonu, medjutim, kao što i sami znate, najlakše je piratizovati upravo knjige i besplatno deliti .pdf knjige po različitim grupama na društvenim mrežama i slično. Najčešće, to su skenirane štampane knjige, i takva, piratizovana izdanja ne izgledaju nimalo privlačno, mada mogu da se čitaju 🙁 Ukoliko pak, odlučite da svoju originalnu, lepo dizajniranu knjigu sa autorskim tekstom i fotografijama, krenete da prodajete na internetu bez ikakve zaštite, vrlo brzo možete očekivati da se pojavi i piratsko izdanje, i da se vaša knjiga besplatno deli po internetu.
  • Kako izgleda zaštita elektronskog izdanja knjige kada se preuzima sa oliverarosic.com ili e-books.rs?    Svaka stranica vaše e-knjige biće obeležena na vrhu tekstom koji sadrži Ime, Prezime, oznaku države kao i e-mail čitaoca na kojeg je knjiga licencirana, kao i zapis da je kopiranje zabranjeno; na dnu svake stranice sa desne strane, nalazi se QR kod čijim očitavanjem se dobijaju podaci o tome kog datuma, u koje vreme i sa koje IP adrese je obavljeno preuzimanje (download) knjige. Sve to možete videti na ovom primeru:

Osim toga, za otvaranje .pdf izdanja knjige svaki put je potrebno uneti lozinku koja je uvek e-mail osobe (kupca vaše knjige) sa kojom se registrovao prilikom kupovine e-izdanja. E-knjigu nije moguće štampati, predviđena je samo za elektronsku formu.

  • Kako da odredim cenu svoje e-knjige i kolika je provizija koju portal naplaćuje za svoju uslugu?   Cenu vaše E-knjige odredićete sami, ipak, imajte u vidu da cena ne bude ni preniska, ni previsoka, kako bi se čitaoci odlučili da preuzmu vaš E-book a da ne moraju da za to plate veliki iznos; Provizija portala oliverarosic.com iznosi 50% od cene izdanja (nakon kupovine vaše knjige vi ćete dobiti polovinu cene knjige za koju ste se opredelili) Provizija na portalu e-books.rs iznosi 60% (nakon kupovine vaše e-knjige vi ćete dobiti 40% od cene vaše E-knjige). Ovo stoga, što portali plaćaju sve troškove vezane za domene, hosting, odgovarajući softver za zaštitu, a vi plaćate samo kada neko kupi vašu E-knjigu. Isplatu po prodaji vaše e-knjige možete dobiti na svoj dinarskin tekući račun. Svaki put kada se desi prodaja Vaše E-knjige vi ćete istog trenutka dobiti automatski generisani e-mail sa sajta na e-mail koji nam dostavite u tu svrhu da je vaša knjiga prodata 🙂 Ne zaboravite –  elektronska izdanja idealan su način da dodjete do svojih čitaoca, i vaš tiraž E-knjige nikada neće biti rasprodat 🙂 Osim toga, sa e-knjigom, nema granica ni prepreka za vaše čitaoce – oni mogu dobiti svoj licencirani primerak bez obzira na to gde se nalaze, u Srbiji, ili van Srbije.
  • Vaša provizija je suviše visoka; Zašto bi platio/la toliku provizuju kada mogu i samostalno da distribuiram svoju e-knjigu?   Vi ste jedini vlasnik svoje e-knjige, tako da vaš .pdf fajl neće biti zloupotrebljen ni na koji način niti od strane portala oliverarosic.com niti od strane portala e-books.rs. U svakom trenutku možete da odustanete od prodaje e-knjige i ona će momentalno biti uklonjena i obrisana iz sistema. Vi svakako možete da prodajete svoju e-knjigu i na sopstvenom blogu – sajtu, ali preporuka je da to ne činite ukoliko niste obezbedili adekvatnu softversku zaštitu! Naravno, možete da prodajete svoju e-knjigu na više sajtova, i tako poboljšate šanse da vas čitaoci bolje nadju u pretrazi na internetu 🙂 Imajte u vidu i to da mi dodajemo vaš e-book na prodajne stranice, kreiramo i tkzv. “flipbook” aplikaciju za listanje kako bi čitaoci “zavirili” u vašu knjigu, plaćamo sve troškove bez obzira na to da li se vaša knjiga prodaje ili ne, a naplatimo tek po prodaji. Dakle vi kao autor ne gubite ništa.
  • Zaštita obeležavanjem svake stranice knjige kako je prikazano na slici može i da ukloni;  Može naravno, ali to je prilično obiman posao… a za relativno malu cenu koštanja….Licencirano .pdf izdanje je spremno za brzo i lako učitavanje na svim uređajima, i treba da obezbedi čitaocima lakoću učitavanja i da zauzme malo mesta u memoriji uređaja. Editovanje i uređivanje kao i štampanje samog .pdf dokumenta nije moguće uraditi na uobičajen način, a snimanje ekrana i pretvaranje u druge formate koji omogućavaju uklanjanje zaštite obiman su posao koji će značajno da naruži izgled same e-knjige, njenu preglednost i čitljivost.
  • Za kraj, važno pitanje: Kako se obezbedjuje da čitaoci dobiju svoju licenciranu E-knjigu odmah nakon uplate?  E-knjigu čitaoci mogu da plate svojom debitnom/kreditnom karticom, on line, bez obzira na to u kojoj zemlji se nalaze; Dakle prodaje vaših e-knjiga mogu se desiti bilo kada, i dok vi spavate, na nekom drugom mestu na svetu neko će poželeti vašu knjigu 🙂 Čitaoci iz Srbije, mogu da uplate za e-knjigu i preko računa, pa da zatim dobiju kupon za preuzimanje e-izdanja ili će im njihov licencirani primerak biti poslat ručno, na email koji u porudžbenici navedu. Ovo se odnosi  kako na potal oliverarosic.com tako i na portal e-books.rs i kupovina je apsulutno sigurna
  • Pogledajte do sada objavljene knjige na portalu oliverarosic.com  kao i asortiman e-knjiga izdavača Neopress Publishing, na portalu e-books.rs
Izaberite valutu
RSD Srpski dinar
EUR Euro